A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kj-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz képest, százalékban. GI-indexe elsősorban a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van, a szénhidrátokat ugyanis a szervezet szinte kivétel nélkül szőlőcukorrá alakítja. Ugyanakkor a máj képes szőlőcukrot előállítani más, elsősorban a fehérjelebontás során keletkező vegyületekből is, így szénhidrátot nem/alig tartalmazó ételeknél is mérhető lehet a közvetett vércukoremelő hatás. Endometriózisban a GI-nek nakkor van jelentősége, ha a betegséghez inzulin rezisztencia is társul. (Az IR-ről megtalálod régebbi cikkemet ITT).A GI értékét az ételben található anyagokon kívül befolyásolja az elkészítés módja is, lássuk, miképpen.
Minél apróbb szemcseméretűre őrlik a gabonát, annál nagyobb a GI-je. Ezért van, hogy az apróbb szemű zab magasabb GI-jű a nagyszemű társánál. Minél tovább főzöd a gabonát, annál magasabb lesz a GI-je, érdems a tésztát al dente ropogósra, a rizst pedig nem ragacsosra főzni.
Csökenti a GI-t, ha egészséges fehérjét /zsírokat fogyasztunk a gabonához. A savanyű ételek, saláták szintén csökkentik a GI-t, ezért érdemes a gabonához salátát, savanyúságot fogyasztani. Minél több rostot fogyasztunk, annál kevesebb magas GI-jű szénhidrátot kívánunk, hiszen hamarabb telítődünk. Ha a GI-t csökkentjük, automatikusan csökken a szervezet glikémiás terhelése (GL), így csökken az esélye a rosszindulatú megbetegedések és a különböző civilizációs megbetegedések kialakulásának is.
Általánosságban elmondható, hogy a gabonák közül a búza, a kukorica, a köles és a rizs GI-je a legmagasabb, a bulguré, az árpáé és a hajdináé a legalacsonyabb.
A legfontosabb szabályok: sok friss zöldség-gyümölcs és rost fogyasztása ajánlott, igyekezz alacsony GI-jű szénhidrátokat fogyasztani, kerüld a finomított élelmiszereket, mozogj rendszeresen!
Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.
Árvai Nóra
pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró
Leave a Reply