Így éld túl a lapart! – gyors regenerálódás laparoszkópos műtét után

Napjainkban a legnépszerűbb eljárás az endometriózis kezelésében egy minimál invazív műtét, a laparoszkópia. Ilyenkor a beteget altatják, gázzal felfújják a hasüreget annak érdekében, hogy jól hozzáférjenek az érintett szervekhez, a hason apró metszéseket ejtenek csupán.

Magát a műtétet száloptikás kamera segítségével látják 3 dimenzióban. Legfontosabb előnye, hogy nincs szükség nagy metszésekre, ennél fogva az operációt követően valószínűleg jelentősen kisebb lesz a fájdalom, a beteg hamarabb felkelthet az ágyból -ezzel számtalan egyéb komplikációt elkerülve, így például a rettegett összenövéseket vagy trombózist.

Csökken a kórházban töltött napok száma, korábban visszaállhatnak a páciensek a hétköznapi életbe. Rövidebb időre esnek ki a munkából, ami napjainkban egyáltalán nem nevezhető utolsó szempontnak.

Gyorsabban megindul a bélműködés, sokkal jobbak az esztétikai eredmények, nem alakulnak ki kiterjedt hegek és a műtétet követő hasfali sérv is ritkább.

Összességében tehát határozottan állítható, hogy gyorsabb regenerációra lehet számítani, mint hagyományos „nagy vágásos” operáció, a  laparotómia esetében.

Napjainkban a sebészet szinte minden területén találkozhatunk már laparoszkópos eljárással. Az endometriózis gyógyításában azért is van jelentős szerepe, mert maga a diagnosztika egyik legbiztosabb forrása is a műtét elvégzése, és amennyiben igazolódik a feltételezett endometriózis gyanúja, egyúttal rögtön elvégezhető a csomók eltávolítása, az összenövések oldása.

A gond viszont az, hogy az endometriózis igencsak hajlamos a kiújulásra, s ha csak egy minimális, szemmel nem is látható, mikroszkópikus méretű sejtet „bent felejtenek”, akár egy hónap múlva is elkezdhet újra kialakulni a betegség.

 

 

Hogyan érheted el a lehető leggyorsabb felépülést lapar után?

  1. Már jóval a műtét előtt kezdd el a felkészülést pozitív vizualizációs, önszuggesztiós módszerekkel. Bizonyított tény, hogy az ilyen módon felkészített betegek fájdalomcsillapító igénye kisebb, kevesebb a kórházban töltött napok száma, és kisebb a komplikációk kialakulásának esélye.  Ha nem ismersz ilyen technikákat, fordulj hozzám bizalommal, segítek!
  2. Néhány órával a műtét után már érdemes megpróbálni kicsit mozdulni az ágyon, megkeresni a legkényelmesebb testhelyzetet. Ekkor még benned vannak a „csövek” , (sebváladékot elvezető drain illetve katéter), ezekre vigyázz, ha mocorogsz! Érdemes elkezdeni a mélyvénás tornát, mozgatni a lábujjakat, bokát!
  3. A fájdalomtűrő képesség sok mindentől függ, ha éppen úgy érzed, hogy szükséged van fájdalomcsillapításra, az első 1-2 napon nyugodtan élj vele, nem ördögtől való! Érzésedtől függően a  kórházi fájdalomcsillapító szereket kiválthatod, vagy kiegészítheted relaxációs, pozitív vizualizációs technikákkal.
  4. Minél hamarabb ülj fel a kórházi ágy szélére!
  5. Minél hamarabb állj fel!
  6. Sétálj egyre többet, amennyi jólesik!
  7. Műtét utáni napon elkezdheted az  EndoJÓga  műtét utáni jóga blokkját végezni!
  8. Fogyassz minél több folyadékot, lehetőleg tiszta vizet!
  9. A bélműködés beindulása nagyon fontos, ezért mihamarabb kezdj el enni is pár falatot.  Kímélő ételekből válogass!
  10. Fogyassz sok folyadékot, a víz mellett szilvalevet,zöldbúzafű-levet, valamint egyél aszalt szilvát, és olyan dolgokat, amelyek neked beváltak székrekedés esetén. Ha másként nem megy, bevethetsz valamilyen gyengédebb, recept nélküli hashajtót is. A bélműködés beindulása a legtöbb kórházban a hazaengedés feltétele.
  11. A hasüregben még napokig érezheted a levegőt, amivel felfújták azt a műtét során, vállba sugárzó kellemetlen érzet is jelentkezhet. Érdemes mély, hasi légzést végezni, ez nagyon gyengéden átmasszírozza a belső szerveket, és csökkenthető a hasi diszkomfort érzet.
  12. A levegő a hasüregben van, de diffundál a beleken keresztül is, ezért ha puffadásgátló tablettát veszel be, az ha meg nem is oldja a dolgot, de mindenképpen  segít.
  13. Ugyanezek a gázok okoznak a legtöbb laparoszkópos műtéten átesett páciensnél váll környéki fájdalmakat. A megoldás a gyengéd nyújtózkodás, a gyakori testhelyzet változtatás, minél több séta!
  14. A kórházi tartózkodás laparoszkópia után nem hosszú, 1-2 éjszaka általában, de azért legyél felkészülve, hogy kórházban lassabban telik az idő, készülj könyvekkel, podcastokkal. Jó ötlet inspiráló, gyógyulásodat elősegíttő olvasmánnyal készülni, mimt például a 76 endometriózis sikertörténet. 
  15. Műtét után 5-7 nappal lesz a varratszedés, ez is nagy megkönnyebbülést fog hozni. Ekkor kerül sor az első műtéti kontrollra is, amikor a sebeket is megnézik. Ha vannak, írd össze a kérdéseidet a dokidhoz, legyél összeszedett és felkészült! A jelenlegi helyzetben a dokik még leterheltebbek, mint eddig valaha, így könnyen lehet, hogy érezni fogod, hogy siet, de ha elmondod neki, hogy gyors leszel, és tényleg látja, hogy felkészült vagy, nagyobb eséllyel fogja megnyugatóan megválaszolni őket.
  16. Ha mindent rendben találtak, a műtét után 4-6 héttel elmehetsz uszodába az első lightos csobbanásra. Kiemelten figyelj a higiéniára! 
  17. A hasizmok kifejezett terhelésével járó edzéssel és a szexuális élet elkezdésével várj a műtét után 5-6 hetet!
  18. Vidd figyelembe, hogy laparoszkópia és laparoszkópia között is van különbség. Ha csak bekukkantottak, nem csináltak szinte semmit, diagnosztikus célzatú volt a műtéted vagy maximum néhány összenövést oldottak, akkor jóval hamarabb érzed majd újta topformában magadst, mint az általános 6 hét.

Gyors regenerálódást kívánok!

Árvai Nóra az EndoBlog.hu egészség- és szekszuálpszichológiai szakpszichológusa, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Bejelentkezés online konzultációra hozzám  ITT

A szerzői endometriózissal kapcsolatos könyvei ITT elérhetőek

Pandémia kiegészítés:

 

A koronavírus járvány végett ismét elmaradnak a halasztható műtétek. Ha téged is érint ez a kellemetlen szituáció, ne feledd, hogy az Elmaradt a műtét?- Mentőöv Programomat a vészhelyzet végéig 50%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg, én így tudok hozzájárulni, hogy addig is hasznosan és kiegyensúlyozottan teljen az időd!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!