Mandulatej
Hozzávalók kb 1 liter friss mandulatejhez: 1 nagy csésze mandula héjával együtt, 5 csésze víz , egy kevéske bio méz
Így készítsd el a mandulatejet otthon:
Tedd a mandulákat egy nagy tálba, és önts rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi.Hagyd állni minimum 12 órát, ha ennél hosszabb ideig kell áztatnod, akkor cseréld le rajta a vizet frissre. Szűrd le, majd tedd a turmixgépbe a mandulát, és add hozzá a hideg tiszta vizet. Figyeld a tejed sűrűségét, és kedved, ízlésed szerint hígítsd tovább vízzel ha szükségét érzed.
Addig turmixold az egészet, amíg fehér, tejszerű folyadékot nem kapsz.Adhatsz hozzá kis extrákat, ha szeretnéd feldobni valamivel, én a fahéjas verziót szeretem a legjobban. Az elkészült italt még le kell szűrni, erre a legideálisabb egy apró lyukú, textillel bélelt szűrő. A hűtőben pár napig simán eláll a mandulatej.
A szűrőben maradt mandulát sem kell parlagon hagyni, megeheted úgy ahogy van, vagy formázhatsz belőle golyócskákat, amit nyers kakaóporba, kókuszreszelékbe megforgatva ízletes ényers vegán édességet kapsz, de ha kéznél a sütőd akár mandulalisztet is csinálhatsz belőle házilag.
A mandulaitalodból ízletes és egészséges smoothiet is készíthetsz. így őszre egy finom, könnyed őszibarackos recetet hoztam nektek:
Hozzávalók 2 főre:
4 db nagyobb őszibarack, kimagozva és szeletekre vágva
– 1 és 1/2 bögre mandulatej
– 2 evőkanál chia mag (elhagyható)
– 1 evőkanál kókuszolaj
– 2 kis csipet fahéj
Olvaszd meg a kókuszolajat, mosd meg a gyümölcsöt. szeleteld fel, keverd össze a hozzávalókat és turmixold le. Ha nem iszod meg rögtön, hűtőbe vele!
Egészségedre!
Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.
Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!
Leave a Reply