Endometriózis diétába illeszthető recept- Céklás receptek

A cékla segíti a vérképzést, ezért erős vérzés esetén javasolt a fogyasztása endometriózis esetén.

Nitráttartalma végett nitrogén-oxidot állít elő a vérben, ami segíti a vérerek tágulását, így optimalizálja a véráramlást, javítja  a teljesítményt, csökkenti a vérnyomást. Vörös festékanyaga a legújabb kutatások szerint tumorellenes hatással is bír. Szuperételnek minősül.

Gyönyörű színét a benne található sejtvédő hatású antioxidánsoknak köszönheti. tudtad, hogy a cékla gyógynövény is? Vérképző, a sav-bázis egyensúlyt és a máj anyagcsere folyamatait szabályozó hatása van,  valamint gátolja  a rosszindulatú sejtek szaporodását. Ne ijedj meg, megszínezi a vizeletet.

Ajánlom kipróbálásra a következő receptet:

Céklafasírt
Hozzávalók:

kb fél kiló cékla , 2-3 hagyma, 4 -5 gerezd fokhagyma,  4 evőkanál bio vegán mustár , 6 evőkanál csicseriborsóliszt, himalájai  só, őrölt fekete bors, házi piros paprika, egyéb fűszerek ízlésed szerint

Így csináld:

A céklát reszeld le és sózd meg, és negyed órát hagyd állni, majd nyomkodd ki a levét.  Aprítsd fel a hagymát, fokhagymát, keverd össze a céklával. Fűszerezd ízlésed szerint az egészet, például tehetsz bele majoránnát, petrezselymet, kevés piros paprikát, borsot. Majd annyi csicseriborsólisztet tegyél ebbe a keverékbe, hogy szilárd kis golyókat, fasírtokat tudj belőle gyúrni. A fasírtokat forgasd teljes kiőrlésű kenyérből készült morzsába, majd kókuszolajban vagy sütőben (sütőpapírral bélelt tepsiben) süsd őket szép aranyszínűre. Ízlés szerint szezámmagot vagy más apró vagy magvakat is keverhetsz a fasírtba, ettől még vitamindúsabb, és táplálóbb lesz.

Egészségedre!

További finom és egészséges receptek  az új Az igazi Endometriózis Diéta c. könyvünkben!

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró,

www.noraarvai.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!