Életmódtippek krónikus nőbetegeknek tél végére

Nyáron folyamatosan rendelkezésünkre állnak a friss gyümölcsök, zöldségek, és könnyebb rávenni magunkat a rendszeres testmozgásra is, hiszen jólesik nagyokat sétálni, futni a jó levegőn. Télen azonban mindezekről hajlamosak lehetünk megfeleldkezni, és az egészséges életmód észrevétlenül feledésbe merül. Így történhet meg, hogy tél végére energiátlannak, fáradtnak, lehangoltnak érezzük magunkat, kimerülnek a szervezet tartalékai. Különösen igaz ez akkor, ha krónikus betegséggel is küzdünk. 

Az Endoblog tél végi életmód tippjei következnek a jó közérzetért.

1. Ügyelj a táplálkozásra!

Igaz, hogy télen nehezebb beszerezni az egészséges táplálkozás alapvető elemeit, de nem lehetetlen. A tél is kínál vitamindús, feltöltő energiaforrásokat. Endometriózisban különösen javasolt ezek közül a cékla és a sütőtök fogyasztása, de a mák,a méz és a fekete retek hatóanyagai is hasznosak, hiszen amellett, hogy erősítik az immunrendszert, még gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.  Ha ellátogatsz a piacra, meg fogsz lepődni, mennyi mindent be tudsz szerezni az év ebben a szakaszában is, amit endometriózis diétát követve is fogyaszthatsz. Válogass a szezonális gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények és savanyúságok között! Az influenzaszerű megbetegedések megelőzésére vegyél sok C-vitamint tartalmazó, télen is elérhető ételt, paprikát, céklát, citrusféléket, brokkolit, vörös káposztát, édesburgonyát!

2. Mozdulj télen is!

Erről szólt ez a néhány héttel ezelőtti cikkem az Endoblogon, érdemes elolovasnod, miért és hogyan eddz télen is a szabadban, a jó levegőn negatív következmények nélkül.

3. Ne felejts el inni!

Nyáron a melegben jobban érezzük a szomjúságot, több folyadékot fogyasztunk és jobban ügyelünk is erre. Télen hajlamosak lehetünk megfeledkezni erről a szükségletünkről, és kevesebb vizet iszunk. Sokat segít, ha magaddal viszel egy másfél literes ásványvizet a munkahelyedre, és a munkaidő végeztéig figyelemmel tudod követni, hogy legalább azt elfogyjon.

4. Használd ki a reggeleket!

Ahelyett, hogy bevackolnál az ágyadba, és folyton a szundi gombot nyomogatnád, kelj fel korán, kezdd  a napot testmozgással, amely egész napra energiával és jó érzéssel tölt fel! Ezután pedig reggelizz meg nyugodtan, bőségesen! Finom és egészséges reggeli receptekből  válogathatsz az Endoblog.hu-n! Igyál sok gyümölcsöt tartalmazó smoothiet, próbáld ki ezt:

Kivis téli energiaital

Hozzávalók: 3 dl natúr, bio rizstej, 3 db kivi, 1 nagyobb zöldalma, 2 levél kelkáposzta, 1 ek korpa

Turmixold össze  a hozzávalókat, ha szükséges édesítsd egy csepp bio mézzel.

 

Reggeli Napfény turmix
Hozzávalók:

 

-2 nagy grapegruit meghámozva, gerezdekre szedve

-3 apróbb sárgarépa megtisztítva, apróra vagdosva

-friss gyömbér reszelve vagy apróra felkockázva

-ha szedsz valamikyen táplálékkiegészítő port, bátran szórd bele, én csipkebogyó őrleménnyel ízesítettem

Elkészítés:

Turmixold össze a hozzávalókat, és kész is vagy! Frissen fogyaszd, vagy tedd a hűtőbe, de estig mindenképpen idd meg.

Egy ilyen napkezdet jókedvre derít és lendületbe hoz!

5. Ne gubózz be!

Télen jólesik  mr délután bekuckózni a kanapéra, sorozatokat nézni vagy olvasni, hiszen korán sötétedik és hideg is van odakint.  Mindez remek kikapcsolódás, de ügyelj arra, hogy hetente legalább egyszer kimozdulj, és legyél társaságban, barátaid között. Elindulni nehezebb, de ha már ott vagy, nagyon jól fogod érezni magad, és örülni fogsz, hogy ezen az estén nem a tévét vagy az ipadedet választottad társaságnak.

További erősítő, frissítő, motivációs trükkök, energetizáló receptek  az EndoShopon!

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!