Csicseriborsó- endometriózis diétában is (recepttel)

 

Bemutatom a kedvenc ételemet és azt, hogy miért érdemes fogyasztani, nem csak endometriózis diétában!

A csicseriborsó sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, kiváló folsav, mangán, vas, cink, magnézium, C-vitamin, B6-vitamin forrás. Főleg akkor fontos fogyasztása, ha vegán vagy, mert minden megvan benne, amit egyébként vegán diétában nehéz magadhoz venni. Magas a rost-, fehérje- és szénhidráttartalma, viszont nagyon alacsony a kalória- és zsírtartalma,  és a glikémiás indexe,  ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják. Mivel sokáig tart a felszívódása,  és magas a rosttartalma, fogyókúrázók számára is jó választás.

Vastartalma miatt  kimondottan fontos menstruáló és terhes nők,  vérszegények, növésben lévő gyerekekek számára. Magas rosttartalmának köszönhetően rendszeresen fogyasztva alkalmas székrekedés, szorulásos panaszok kezelésére.  Pektin tartalmának köszönhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét. A csicseriborsó gluténmentes, így lisztje lisztérzékenyek és endometriózis diétát folytatók étrendjében kiváló búzaliszt helyettesítő. Magas antioxidáns tartalma miatt szuperételnek minősül.

Amire figyelned kell, hogy a csicseriborsó allergén hatású lehet, allergiás reakciót  vált ki az arra érzékenyekből.  Purin tartalma miatt epekőben szenvedők mértékletesen fogyasszák!

Próbáld ki ezt:

Diós csicseriborsó saláta
Hozzávalók:
  • zöldsaláta,
  • dió,
  • olívaolaj,
  • csicseriborsó,
  • hagyma,
  • himalájai só,
  • citromlé,
  • fokhagyma,
  • sárgarépa
Elkészítés:

Tisztítsd meg a zöldségeket, rezseld le a répát! Kevés olajon megdinszteld a hagymát, add hozzá a fokhagymát, a római köményt és a csicseriborsót. Pirítsd, citromlével, sóval, borssal fűszerezd!

A zöldsalátát keverd el a reszelt sárgarépával, tedd bele a még meleg fűszeres csicseriborsót,pirított dióval szórd meg, és kevés olívaolajjal meglocsolva tálalhatod is.  Ha szükséges, ízesítsd még kedvedre!
Jó étvágyat hozzá!

 

További finom, gyors és egészséges endometriózis diétába illeszthető recepteket találsz  az Igazi Endometriózis Diéta könyvekben!

 

 

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!