Az én endometriózis-történetem

2009 november 17-én született meg a kisfiam, Beni.  Tökéletes, természetes, komplikációmentes szülés volt, amely után egészségesen és boldogan tértünk haza. Alig egy hét múlva egy szoptatás után hirtelen dőlni kezdett belőlem a vér. Mentő szállított kórházba ahol azonnali műtétre volt szükség, a diagnózis: “bennem felejtett” szövetdarabok.   A gyermekágyi vérzés ezután is jóval hosszabb és sokkal erősebb volt, mint a normális, ezért vérzéscsillapító gyógyszereket, méhösszehúzó cseppeket és hormon injekciókat kaptam, illetve vérzékenységi vizsgálatokra küldtek.  A haemeatológiai eredmények többszöri ismétléssel is minden esetben negatív eredményt adtak.

bubikával

Kezeltek feltételezett méhgyulladással,krónikus kismedencei gyulladással, rengeteg antibiotikummal, sikertelenül. A kizárólagos szoptatás ellenére a gyermekágyi vérzés lecsengése után szinte rögtön megjött a menstruációm, hihetetlen erősséggel és görcsös fájdalmakkal. Mivel semmilyen kezelésre (vérzéscsillapítók, oxitocin injekciók, infúziók, Ergam-cseppek, stb.) hatására sem enyhült a vérzés, a vérképem pedig rohamosan romlott, két hét elteltével újabb műtét vetett véget a rendellenes vérzésnek. Ez aztán hónapról hónapra megismétlődött, egyre erőteljesebb fájdalmak kíséretében. Orvosi tanácsra ekkor hormonális fogamzásgátló kezelést indítottunk, ami egy-két hónapra javította a helyzetet, viszont ekkor meg a mellékhatásaitól szenvedtem, erős fejfájástól. A 3. hónapban a menstruáció után három nappal újra vérzésem indult, ez innentől kezdve gyakorlatilag folyamatosan fennállt.

Az orvosok eleinte nem vették komolyan a problémámat, ami az én életemet ugyan megkeserítette, de a vérképemre nagyobb negatív befolyással ezúttal nem bírt, így csak cserélgették a hormonokat, mondván, valamelyik majd beválik. Nem vált be. Elkezdtem kutakodni, utánaolvasni olyan tudományos fórumokon, amelyekhez csak a munkám révén férhettem hozzá, s a publikációk tanulmányozása után  kivilágosodni előttem a kép: rendellenes vérzések, krónikus alhasi fájdalom, fáradtság, fájdalmas szex...ENDOMETRIÓZIS! Felkerestem egy specialistát, aki laparoszkópos műtétet javasolt, majd később egy hiszteroszkópiát is, így lett meg a  teljes diagnózisom: endometriózis és adenomiózis.Sajnos hiába távolította el a látható endometriózis szigeteket, a betegség újra és újra visszatért a hormonális kezelések és a több műtét ellenére is.

Alternatív terápiákat kerestem, makrobiotikusan táplálkoztam, Arwen-tornáztam, biorezonanciás kezelésekre jártam, vietnami cérnabeültetéssel, homeopátiával is kísérleteztem,teljesen eredménytelenül.  Fogyott a testi és a lelki erőm is. Volt, hogy a vérveszteségtől háromszor ájultam el a mosdóig menet.Segítségre szorultam, ami kihatással volt az egész családom munkahelyi, anyagi helyzetére, baráti kapcsolatainkra. Az orvosok kétségbeesésükben egy olyan megoldást javasoltak, ami ugyan évekre meddővé tesz, de garantáltan csökkenti a vérzés mennyiségét:  leégették a nyálkahártyát a méhemről. Hihetetlen, de a vérzés innentől soha többé, egyetlen napra sem állt el.

Rettenetesen lefogytam, legyengültem, a vérképem a vas, roboráló szerek és ilyen-olyan drága sokat ígérő-de semmit nem adó készítmények ellenére is egyre romlott. A hatalmas adagban szedett hormonok mellékhatásai tovább rontottak a helyzeten.Közben egy éjjel ugyanis olyan erős görcseim lettek, hogy bementünk az ügyeletre, ahol már jól ismertek, készítették nekem az opiát tartalmú fájdalomcsillapítót. Rutinszerűen készítettek egy vérképet is, hogy van-e szükségem valamire. Meg is vizsgáltak, ahogy hozzámértek, sugárban kezdett ömleni belőlem a vér. Elmondták, hogy hiába a transzfúzió, a testem eddig bírta, olyan állapotban vagyok, hogy életmentő azonnali nagyműtétre van szükség. Nem volt mit tennem, otthon várt az akkor egy éves fiam. Arról is felvilágosítottak, hogy a műtét csak a vérzéstől fog megszabadítani, attól az endometriózis az még endometriózis marad,amíg a petefészkek a helyükön vannak és dolgoznak, így az endometriózis bármikor visszatérhet. 

Alighogy felépültem a műtétből, egy reggel kezelhetetlen fejfájásra keltem. másnap sürgősségi koponya MR vizsgálat után kiderült, a rengeteg hormon kezelés, a sok műtét és az azok miatti fekvés következtében sinus trombózisom alakult ki, melynek kezelése alatt szinte  a csodával határos módon végig magamnál voltam, láttam, hallottam, kommunikáltam. Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Tudtam,magamnak kell megtalálnom a kivezető utat ebből az állapotból. Az orvosi kezeléseket az állapotom miatt többet nem fogadhattam el. nincs több műtét, nincs több hormongyógyszer. 

Akkor, annak idején, 5 eü. kaparás, 3 laparoszkópiás és 1 nagyműtét, majd egy  következményes agyi trombózis után a kórházi ágyon fekve, megtapasztalva valószínűleg mindennek a legalját, legmélyét, hoztam egy döntést.  Rájöttem, hogy rajtam kívül senki sem tudja a kialakult helyzetet megoldani. Emlékszem, nagy nehezen feltápászkodtam a ágyról, ellépegettem az ablakig, kinéztem…sütött a nap, csicseregtek a  madarak. Melengette az arcomat a napfény a koszos ablagüvegen keresztül. Ott és akkor tettem egy elhatározást: nem várok többet másra. Nem lesz több műtét, nem lesz több gyógyszer, nem lesz több betegség. Megoldom én magam. Ott álltam, gyengén, sápadtan, soványan, fél karommal esetlenül szorongattam az infúziós tasakomat, szánalmas látvány lehettem. De belül akkor először olyan erőt éreztem magamban, amilyet még soha. Először csak suttogtam, aztán meg odakiabáltam az üveg túloldalán kíváncsiskodó verébnek: Ebből elég volt, ennek vége! Én meggyógyulok.  És így is tettem.

Én minden évben két születésnapot ünneplek. Az egyik, a szeptemberi, a születésem napja, de van egy másik is…a napé, amikor elhatároztam, meggyógyulok. Ez az újjászületésem napja.  A márciusi ünnepléshez azért is ragaszkodom, mert annak idején megfogadtam, ha fakulni is kezdenének is az emlékeim a betegségem idejéből, minden évben lesz egy nap, ami mindig eszembe juttatja majd, amit akkor átéltem, amit akkor tanultam. Ezért különösen kedves ünnep ez számomra,még akkor is, ha közben évről évre öregebb leszek:-)

Elhatároztam, hogy újra az a fiatal, egészséges nő leszek, aki voltam, és NEM ADOK ESÉLYT AZ ENDOMETRIÓZISNAK, hogy tönkretegye az új  életemet, amelyre úgy tekintettem, mint egy második esélyre. Azóta mind fizikailag, mind lelkileg nagyon odafigyelek magamra.Olyan életmódot és életfelfogást fejlesztettem ki, amely nagy változásokat és kemény munkát igényelt, de bizton állítom, megérte. Lassan-lassan elmúltak a betegség tünetei, hosszú ideje remekül vagyok, nőgyógyászati kontroll igazolja a maradék  endometriózis csomók  eltűnését, és mára már sok olyan nő mellett állok segítőként, akik jelenleg küzdenek az endometriózissal, a “néma betegséggel.”

NORKA

 

Ha többet szeretnél megtudni, iratkozz fel az Endomailre, hogy letölthesd az ajándék e-bookjaimat, és csatlakozz Facebook közösségünkhöz is!

Szeretettel várlak!

Árvai Nóra

Bejelentkezés: www.endoblog.hu/eshop/booking

Céljaim:

 

Célom, hogy a krónikus betegségekben érintett  nők ne maradjanak egyedül, alkossanak közösséget, merjenek beszélni, beszélgetni!

Célom, hogy legyen elérhető a diagnózis, ne kelljen éveket várni, orvostól-orvosig járni!

Célom, hogy legyen vége a  kuruzslók uralmának, kapcsolódjon össze az orvostudomány,a pszichológia, a molekuláris genetika és spiritualitás olyan módon, hogy a szaktudományok egymást erősítsék, ne ellenségnek tekintsék!

Célom, hogy az érintett nők végre tisztában legyenek a tudományos magyarázatokkal a kóreredetet illetően, ne higgyék el a légből kapott híreszteléseket.

Célom, hogy befolyásolás nélkül, minden lehetőség pontos ismeretében felelősséggel tudjanak dönteni a saját testük ügyében!

Célom, hogy a nők merjenek bízni önmagukban és a testükben, tudjanak szeretettel és elfogadással viszonyulni saját magukhoz!

Célom, hogy mind szakemberként, mind endometriózisból gyógyult nőként megszerzett tapasztalataimat krónikus betegségekkel élő nők segítésére használjam fel. Célom, hogy a nők bízzanak magukban!

Ha nem teszik, nincs sem műtét, se kence, se csodapirula,ami gyógyulást hozhatna.   Önmagad vagy a megoldás, Önmagad vagy a kulcs!

Ha többet szeretnél megtudni, iratkozz fel az Endomailre, hogy letölthesd az ajándék e-bookjaimat, és csatlakozz Facebook közösségünkhöz is!

Szeretettel várlak!

20150702-IMG_8851

Árvai Nóra

Időpontkérés: www.endoblog.hu/eshop/booking